Alessandro Baricco: Selyem

“Különös fájdalom (…) belehalni a vágyódásba olyasmi után, amit soha nem fog az ember átélni.”

Alessandro Baricco: Selyem

Alessandro Baricco műve a világirodalom egyik legcsodálatosabb szerelmi története, mely szól vágyról, hűtlenségről, távolságról és tiszta, őszinte érzelmekről, de viszonzatlan és beteljesületlen szerelemről is. Maga az író mondta ezeket a gondolatokat saját könyvéről: “Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani.”

Hervé Joncour kereskedő életét ismerhetjük meg, aki selyemhernyópetékért járja körbe a világot. Hosszú utazásai idejére feleségét, később gyermekét is mindig hátrahagyja, de az üzlet oly jövedelmező , hogy a kereskedelem mókuskereke hamar magával rántja Joncourt. De nem a pénz és a hatalom jelenti az igazi motivációt számára, hanem a japán úr kedvese, akivel üzleteit bonyolítja.

A szatócs az őrült bűntudat és a hajthatatlan vágy kereszttüzében lassacskán teljesen tönkremegy érzelmileg. Végül egy váratlan fordulattal szolgál a történet, mely engem teljes mértékben letaglózott: előkerül egy érdekes levél. mely mindent megváltoztat és Hervé Joncour értékrendjét új sorrend szerint építi fel…

A történet esszenciáját a szerelmi háromszög adja, melybe a kereskedő körül épül fel. Párhuzamba van állítva a vágy és a hűség, melyet ő és felesége szimbolizálnak. Elgondolkodtató regény… mégis mennyi mindent képes eltűrni az őszinte és tiszta szerelem?

“– Mi ez?
– Madárház.
– Madárház?
– Igen.
– És mire jó?
(…)
– Telerakod madarakkal, amennyivel csak bírod, aztán egy szép napon, amikor valami boldogság ér, kinyitod, és nézed, amint elrepülnek.”

Alessandro Baricco: Selyem
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: