Simone de Beauvair: Elválaszthatatlanok

“A jelenlét a szó fizikai értelmében nem annyira fontos. Vagy épphogy túlságosan is az.”

Simone de Beauvair: Elválaszthatatlanok

Simone de Beauvair Elválaszthatatlanok c. önéletrajzi ihletésű regényét az írónő 1954-ben írta, ám mivel ő is érintett volt és rendkívül intim témát dolgozott fel, nem publikálta. A kéziratot a nevelt lánya találta meg és adatta ki.

Én még mindig azt gondolom, hogy méltatlanul kevés irodalmi mű dolgoz fel a középpontba helyezve baráti kapcsolatokat, így rendkívül örültem a legújabb Beauvoir-műnek. Az írónő gyerekkori barátjának, Zazának állít emléket művében, akit túl korán veszített el. 1929. november 25-én, egy hónappal a huszonkettedik születésnapja előtt Zaza hirtelen meghalt, és ez a váratlan tragédia sokáig kísértette az írónőt.

Művében két kislánnyal találkozunk, Sylvie-vel, akinek a karakterébe Beauvoir saját jellemét írta bele és Andreé-vel, aki által Beauvoir Zazának állít emléket. A két leány együtt tanul egy katolikus leányiskolában, ahol a pedagógusok is elválaszthatatlannak titulálják őket. Sylvie és Andrée kölcsönösen lenyűgözi egymást, karöltve fedezik fel az életet, a lét és a hit nagy kérdéseit, a nőiességet és a szerelmet. Mint a való életben, kapcsolatuk olykor zátonyra fut, vagy sekély vizeken evez, de mindig biztos pontot jelentenek egymás számára.

Változatlanul nagyon szeretek ezzel a témával foglalkozni, mivel ez egy kimeríthetetlen és megválaszolhatatlan kérdés: mi is valójában a barátság? Egy végtelenül intim és bizalmas kapcsolat, amiben az ember mindig új mélységeket fedez fel, ezért mondhatjuk, hogy folyamatosan megújuló kapcsolat, amely időtlen. Az igaz barátságok öröklétét még jobban megerősítette bennem Beuovoir regénye, mivel minden sorával arról tesz tanúságot, hogy bár Zaza elhunyt, fizikailag soha nem lesz már mellette, mégis olyannyira mély nyomot hagyott az írónő lelkében, hogy személye benne él tovább.

“Bármilyen életkorban követhet el bűnt az ember, és a szerelem nem lehet mentség mindenre.”

Simone de Beauvair: Elválaszthatatlanok
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: