Janne Teller: Semmi

“(…) hogy mi fontos, és minek van értelme, az relatív és ezért nem fontos.”

Janne Teller: Semmi

Pierre Anthon kijelentette, hogy a világon semminek sincs értelme!

Tényleg így lenne?

Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják a nihilista fiatalnak, hogy téved, mert a világon mindennek van értelme! Éppen ezért hozzák létre a Fontos Dolgok Halmát, mely által kézzelfoghatóvá szeretnék tenni a létezés, az élet értelmét. Először külső szemlélők számára teljesen értéktelennek tűnő tárgyak kerülnek a kupacba, apró csecsebecsék, melyek a gyerekek számára mégis az egész világot jelentik. Majd kezdenek elfajulni a dolgok és a fiatalok kvázi saját magukat áldozzák fel, testileg vagy lelkileg, a Fontos Dolgok Halmának oltárán.

Valószínűleg én Pierre Anthon szöges ellentéte vagyok, ugyanis szentül hiszem, hogy semmi sem történik értelem nélkül ezen a világon. Ezért is viselt meg ennyire ez a könyv… A diákok a felnőtt élet küszöbén toporognak, amikor is kilépve a gyerekkorból kezdik felfedezni a valóságot, hogy akad egy-két dolog, ami sántít, ami nem jó, ami nem hasznos, ami nem építő jellegű. Pierre pedig bátran hangoztatja, hogy azért támadnak a fiatalokban ezek a kételyek, mert minden értelmetlen.

A Fontos Dolgok Halma tulajdonképpen a tanulók útkeresése, ahol a múltjukon keresztül próbálják megfejteni a jövőt, a jövő értelmét. Ám a játék, a bizonyítási vágy a végén már élet halál kérdése és a Halom egészen elképesztő dolgokat is el fog nyelni: életeket, személyiségeket, kapcsolatokat és az értelmet.

Kemény dió Janne Teller regénye, mégis megéri rászánni az időt. Lehet kicsit szétszedi, majd megrágja, végül kiköpi az olvasót, de ha valaminek van értelme ezen a világon, akkor az Janne Teller művének elolvasása.

“– Miért tesz mindenki úgy, mintha minden, ami nem fontos, nagyon fontos lenne, miközben baromira el vannak foglalva azzal, hogy úgy csináljanak, mintha a valóban fontos dolgok egyáltalán nem lennének fontosak?”

Janne Teller: Semmi
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: