Balássy Fanni: Hol is kezdjem

“(…) a szerelem az, amikor bárkivel táncolhatnál, de mégis arra vágysz, hogy egyetlenegy valaki kérjen fel újra és újra.”

Balássy Fanni: Hol is kezdjem

Az elmúlt három hónapomat uralták a nyomasztó hangulatú, búskomor, elgondolkodtató olvasmányok, melyekre nem is panaszkodom, hiszen rengeteg jó kérdést vetnek fel bennem nap mint nap, viszont éreztem, hogy szükségem van valami szórakoztatóra, valami könnyedre. Olyan érzés volt újra ifjúsági könyvet olvasnom, mint amikor az ember pár elkeserítő filmdráma után újra előveszi a Bridget Jonest.

Ha már a Bridget Jonesnál tartunk, nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy a Hol is kezdjem c. könyv főszereplője számomra megtestesítette a kamaszkori Bridgetet. És akkor már mondanom sem kell, hogy mennyi nevetéssel járt ez a kis könyv! De azért mondom: rengeteggel.

Én nem tudom megunni, a bénázó, életszerű főszereplőket, akik nem egy tökéletesen megrendezett élet kellékei, hanem a valós világ szereplői: nekik is vannak problémáik, amit jobb híján saját maguknak kell megoldaniuk. Balássy Fanni is ilyen karaktert alkotott meg: egy kiskamaszt, akit minden oldalról zűrzavar és káosz övez.

Végezetül pedig: létezik ifjúsági regény szerelmi szál nélkül? Aligha! Részben itt is e köré tömörül a cselekmény, viszont valamire nagyon kell vigyázzon a szemfüles olvasó: gyakran az ifjúsági/romantikus könyvekben a főszereplő önmagának keresését összemossa a szerelem keresésével, de azt hiszem, hogy nagyon fontos ezt a kettőt elkülöníteni. Mert önmagunk ismerete és szeretete elengedhetetlen ahhoz, hogy az élet más területein ki tudjunk teljesedni. (Ezt az utolsó gondolatot, csak úgy itt hagyom és ha kezedbe veszed a könyvet, bátran olvasd ennek tükrében.)

“Kiskorom óta tűretem, hogy ismeretlen felnőttek az arcomba hajolva arról faggassanak, mik a terveim, ha pedig őszintén bevallottam, nem tudom, csalódottan elhúzták a szájukat, arcukra méltatlankodás ült, látszott, arra gondolnak, milyen fogalmatlan gyerek vagyok, legalább mondanám, hogy rendőr vagy balerina.”

Balássy Fanni: Hol is kezdjem
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: