Almási Kitti: Ki vagy Te?

“(…) a magad tempójában juthatsz a legmesszebb, ha túlságosan sietsz, csak sérüléseket szerzel.”

Almási Kitti: Ki vagy Te?

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos téma az önismeret. Amikor a hibáinkkal kell szembenézni, akkor általában jól látjuk a helyzetet, (ám olykor itt is el tudunk menni egy negatív irányba). De mi van az erényeinkkel, vagy azzal az unalomig ismételt kérdéssel, hogy kik vagyunk?

Azt gondolom, hogy gyakran a környezetünk határoz meg minket. Nem csupán a pozitív tulajdonságainkat formálják mások, hanem a negatív jellemvonásainkat is. Fontos, hogy erre odafigyeljünk, tudatosítsuk a társas életünkben történő mozzanatokat és kommunikáljunk egymással. Ebben segíthet nekünk Almási Kitti remek könyve, amely egy kicsit felboncolja a személyiségünket, hogy aztán segítsen a helyére rakosgatni az elvárásainkat önmagunkkal és másokkal szemben.

Elvárások mindig is voltak és lesznek, de nem mindegy, hogy a saját magunk felé támasztott elvárásaink külső befolyás által jönnek létre, vagy szabad akaratunkból. Az önismeretünk nem ott kezdődik, hogy másokat hibáztatunk, hanem felelősséget vállalunk: vajon mit sugárzunk szavainkkal, gesztusainkkal, tetteinkkel, amitől a környezetünk úgy viszonyul hozzánk, ahogy.

Almási Kitti több aspektusból vizsgálja a személyiségünk formálódását és a különböző álarcainkat, melyeket eltérő társaságokban öltünk magunkra, például a szüleink előtt, a családunk előtt vagy a párkapcsolatunkban magunkra kényszerített jelmezekről és szerepekről is szó esik, mely gyakran kihat az ember szexualitására, vagy az önértékelésére.

Sokszor az elvárások kereszttüzében annyi különböző igényt kell kielégítenünk és számtalan különböző embernek kell megfelelnünk, hogy teljesen elfelejtjük azt, hogy kik vagyunk és kik szeretnénk lenni. Ezekben a szerepekben kényelmesen érezhetjük magunkat, ám sok múltbéli sérelem söprődik így a szőnyeg alá, melyről tudat alatt vagy akár szánt szándékkal megfeledkezünk. Ezeket fontos lenne felismernünk, tudatosítanunk majd szakemberrel beszélni erről, vagy az érintettekkel kommunikálni.

Almási Kitti külön fejezetben tér ki az érzelmileg éretlen társadalmunk globális problémájára, hogy fontos felelősséget vállalnunk a saját és mások érzelmi jóléte érdekében.

Rettenetesen fontos könyv! Mindenkinek ajánlom, aki bizonytalan saját személyiségét illetően vagy rendelkezik olyan társas kapcsolattal, melyben nem tud igazán önmaga lenni, vagy nem tud kiteljesedni. Szóval, mindenkinek ajánlom ezen a földkerekségen!

“(…) akinek csak akkor vagyunk elfogadhatók, ha minden pillanatban belesimulunk az akaratába és kiszolgáljuk, az valójában nem szeret, csak használ minket.”

Almási Kitti: Ki vagy Te?
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: