E-Book?! – minden előnyével és hátrányával

Nemrég kaptam egy Kindle PaperWhite E-bookot, és nagyon meg vagyok vele elégedve, annak ellenére, hogy határozottan elleneztem a könyvek digitalizálását. Egészen addig, amíg nem lett egy saját E-bookom. Bár 85%-ban még mindig papíralapú könyveket olvasok, kétség nem fér ahhoz, hogy az E-booknak rengeteg előnye van. Ugyanakkor hátrányai is akadtak. Ezeket gyűjtöttem most össze.

Előnyei

  • Környezetbarát

Valljuk be, hogy az olvasás nem a legkörnyezetbarátabb elfoglaltság… Ha össze kellene számolnom, hogy hány kivágott fa van jelenleg könyv formájában a polcomon, akkor bizony-bizony nagyon szomorú lennék. Ezzel szemben az E-book egyáltalán nem szennyezi a környezetünket.

  • Pénztárcakímélő

Ezen nincs mit ragozni! Sokkal olcsóbbak az E-könyvek, mint a papíralapú olvasmányaink. Továbbá az előállítás költségeit megspórolva, a szerző és a kiadó is több jutalékot kap az E-könyvek után.

  • Sok jó dolog kis helyen is elfér!

Minden könyvmoly számára ismerős lehet a probléma, hogy bármennyire is próbálja a legújabb vásárlás termékeit is felvarázsolni a polcára, azok már sehogyan sem akarnak felférni. Az E-book ebből a szempontból remek lehet, hiszen egyes készülékekre akár egy egész könyvtár is felfér. Diákoknak és egyetemistáknak ez különösen hasznossá válhat.

  • Igényeid szerint alakíthatod

A hozzám hasonló szemüveges könyvmolyok, de szerintem mások is, gyakran megszenvednek az egészen apró betűkkel szedett könyvekkel. A saját készülékeden viszont te magad állíthatod a betűméretet, illetve egyes E-bookok már háttérvilágítással is rendelkeznek, így a fényerőt is szabályozhatod.

Tudtad-e?

A legtöbb E-Book nem tördeli a pdf formátumú E-könyveket, ezért nem lesz nagyítható a betűméret és így nem a legkellemesebb a szemnek, ám ezt online, ingyenesen át tudod alakítani mobi, e-pub vagy AZW3 formátumúvá.

Hátrányai

  • Képernyőidő vagy sem?

Ennél az érvemnél nem tudtam félretenni az emocionális érintettségemet, de nagyon szomorú vagyok, hogy életünk egy részét képernyő előtt töltjük. És ezt vettem észre magamon, hogy folyamatosan jelez az agyam, miközben Kindle van a kezemben, hogy: “Oké, most már le kellene tenni, mert egész nap csak a különböző készülékek váltogatják egymást.” Lehet, hogy azért mert még rövid ideje van nálam, de még nem sikerült megszoknom, és sokszor képernyőidőként élem meg az olvasást!

  • Olvass etikusan!

Megfelelő oldalakra kattintva szinte bármilyen könyv ingyen az ölünkbe hullhat, ám el sem tudjuk képzelni, hogy ezzel mennyit árthatunk a szerzőknek és a kiadóknak egyaránt. A könyvesboltokból sem lopunk, online se tegyük ezt!

Jó de akkor melyik könyveket tölthetem le úgy, hogy az mindenki számára etikus maradjon? – merülhet fel bennünk a kérdés jogosan. Egy író szerzői jogai halála után hetven évig élnek még, így az 1951 előtt elhunyt szerzők művei már “szabad prédák”, bárki kiadhatja őket. Én a MEK-et szoktam használni, ahol ezek miatt nem kell fájjon a fejünk!

  • Nem értékesíthető

Ha megveszel egy könyvet, ám otthon beleolvasva nem igazán nyeri el a tetszésedet, akkor utána könnyedén túladhatsz rajta, akár elajándékozod, akár mehet az antikváriumba. Ám ha egy E-könyvvel jársz így, azt nem tudod értékesíteni!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: