Szívemben Született Afrika

Emlékszel még, amikor gyerkőcként reggel morcosan ébredtél és az összes lehetséges módon próbáltad elkerülni az iskolát? Hogy a házi feladatoknak gyakran keserű szájízzel veselkedtél neki? Ezek az emlékek átértékelődnek az emberben, amikor azzal szembesülünk, hogy más nem lázadozhat morcos diákként, mert egyszerűen nincs lehetősége iskolába járni.

És az a csoda sem adatik meg sokaknak, hogy a könyvek világában barangoljanak, mert vannak olyanok, akik soha nem tanultak meg olvasni. Azért mert nincs lehetőségük rá.

Ha van valami, ami érzékenyen érint, akkor az a mélyszegénységben élők, azon belül is a gyermekek. Azok az aranyos, vidám, élettel teli csöppségek, akikben lehet, hogy a következő Einstein vagy Victor Hugo rejlik, de ez soha nem derül ki, mert vannak azok a kultúrák, ahol az oktatás luxus és sokan nem engedhetik ezt meg maguknak.

Minden egyes gyermek egy csoda. Nem lehet tudni, hogy kiben mi lakozik: egy új Ady Endre vagy épp Blaha Lujza. Ha ajtót nyitunk előttük, esélyt adunk nekik, hogy kibontakoztassák a személyiségüket, a tehetségüket. Nem kell hozzá mást tenni, csak egymásból a jót “kiszeretni”.

Böjte Csaba

Zsófi ezeket tapasztalta 2017-ben, amikor Afrikába utazott. Az életszínvonal és a körülmények rosszak, az itt élő gyermekek alultápláltak, előfordul, hogy heti három alkalommal jutnak csupán ételhez és emellett a munkában is kiveszik a részüket. Ekkor született meg a Szívemben Született Afrika névre hallgató csodás kezdeményezés, mely az afrikai kultúrában a nőket ölelő tabu témák ledöntése mellett, az oktatáson is dolgoznak.

Kezdetben a 84 nap projektet indították el, ami a nőkre és a lányokra fókuszál: a menstruációs szegénység, a leányanyaság és a gyermekházasság, illetve a családon belüli erőszak témája került reflektorfénybe.

Zsófi és csapata egy ugandai faluban tevékenykednek, ahol az iskola egy olyan épület volt, mely az összedőlés szélén állt. Nemhogy használatra nem volt alkalmas, egyenesen életveszélyesnek bizonyult! Ennek a renoválásán dolgoztak a tavalyi év során és a munkálatok végre befejeződtek, így remélhetőleg folytatódik az oktatás.

Ilyen volt az manafwai iskola
Ilyen lett az iskola a renoválás után

Fontos tudni, hogy Ugandában a tanárok nem kapnak állami fizetést, így az iskola önköltséges és valóságos luxusnak számít. Ha pedig valaki mégis összekuporgatta a(z egeket verő) tandíjra valót, akkor annak szembesülnie kell azzal, hogy hiába volt a sok munka, ugyanis a legtöbb helyen még tanár sincs!

Márciusban a Szívemben Született Afrika csapata ismét kiutazik Ugandába és ha minden a terv szerint halad, akkor meg is kezdik az oktatást. Ők egy nonprofit civilszervezet, éppen ezért adományok nélkül nem működnek! Ha segítenéd a munkájukat és támogatni szeretnéd őket, akkor jelképesen “örökbe fogadhatsz” egy gyermeket, akik hónapról hónapra támogathatsz egy bizonyos összeggel, így biztosítva számára egy szebb és jobb jövőt.

Induljon mindenki egyenlő esélyekkel! Ne pénz kérdése legyen az oktatás!

Ha támogatnád a Szívemben Született Afrika munkáját, akkor megkeresheted őket itt vagy itt, illetve bátran írhatsz a info@szivembenafrika.org e-mail címre.

A TE szívedben is szülessen meg Afrika!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: