Tapodi Brigitta: A hajtű

“Valójában mindannyian érző embernek születünk, akiben állandó vágy él a szépre, a jóra.”

Tapodi Brigitta: A hajtű

Ennek a könyvnek dobog a szíve…

Tapodi Brigitta lírai könnyedséggel szőtte át A hajtű c. regényét, mely igényes, kifinomult szóhasználata és tartalma miatt is kiemelkedő olvasmány a kortárs műveink közül. Ezen a regényen keresztül találkoztam először az írónő stílusával és utólag nem is értem, hogy nem hallottam ezekről a művekről korábban, hiszen szívemnek kedves témákat dolgoznak fel.

A hajtű egy több generáción átívelő titkot őriz, mely története lassacskán bontakozik ki az események előrehaladtával. A cselekmény két szálon fut: 1944-ig megyünk vissza, a német megszállás idejéig, ahol Stark Nóra szülésznővel ismerkedhetünk meg. A háborús körülmények magukért beszélnek, mindenki a túlélésért küzd. Ebben a környezetben érik Nórát a szerelem, a csalódás, a gyötrelem, a művészet, az elvágyódás, az ábrándozás, a gyász és a magány első szelei. Az anyaság nehézségeit és örömeit is az ő szemszögén keresztül ismerhetjük meg, mely egy nagyon fontos, átható szegmense a műnek.

2005-ben pedig eme háborús hősnő unokájával, Stark Emmával ismerkedhetünk meg, aki a festészeten keresztül próbálja megtalálni az utat önmagához és a szerelemhez, illetve a művészet lesz az a mankó, mely segít a fiatal hölgynek feltárni a múlt generációinak titkait.

Egyfajta újjáéledés ez a regény, mely költői, festői tájakra kalauzolja el az olvasót, utunkat pedig a történelem eseményei árnyékolják, de az ösvényt szegélyező fákon fel lehet fedezni a szerelem gyümölcseit is. Kiváltképp tudom ajánlani Tapodi Brigitta A hajtű c. könyvét, azoknak az olvasóknak, akik kacsintgatnak a történelmi regények felé, illetve a művészetek és a lírikus hangvétel szerelmeseinek egyaránt.

“Az élet azonos módon működik. Egyszer rombol, másszor épít. Az életünk körkörös mozgásban van, csak épp sosem tudjuk, hogy egy örvény hirtelen leránt-e a mélybe, vagy rálépünk egy lépcsőfokra, mely új lehetőségek felé vezet.”

Tapodi Brigitta: A hajtű

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: