Seán O’Hagan: Freddie Mercury

A nagy tettető – Egy élet képekben

Ha van a zenetörténelemben olyan sztár, akit az egész világ ismer, akkor az biztosan Freddie Mercury. Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy személyében egy élő legendáról beszélünk, akit kivétel nélkül mindenki ismer… És persze mindenkinek van legalább egy olyan Queen dala, amit időről-időre elővesz, egyszerűen azért, mert ezekben a zenékben rejlik Freddie Mercury és a Queen sejtelmes misztériuma.

Freddie Mercury's teeth and 10 other peculiar facts you might not know  about the Queen frontman | Louder

Immár harmincadik éve, hogy a lenyűgöző énekes nincs közöttünk, ám emléke fikarcnyit sem halványult, sőt, egyre élénkebben él a köztudatban. Ezt bizonyítja a 2018-ban megjelent Bohém rapszódia c. film és a sorra megjelenő életművek, regények, feldolgozások. A hazai viszonylatokat tekintve ott van Matt Richards és Mark Langthorne közös műve a szintén Bohém rapszódia címet viselő életrajzi regény, vagy Peter Freestone Freddie Mercury c. írása, illetve Rick Sky Freddie Mercury élete – The Show Must Go On c. műve, melyek mind megjelentek magyar fordításban.

Ám nemrégiben az Álomgyár Kiadó rukkolt elő egy fantasztikus könyvvel, melyen keresztül tömör, mégis átfogó képet adnak a roch ‘n’ roll királyáról és életének főbb szegmenseiről, külön hangsúlyt fektetve Freddie szeszélyes és váltakozó stílusára, mely jellemezte az öltözködését, a Queen zenéjét és alapjában véve az énekes magatartását is.

Freddie Mercury – 1988 Photo by Richard Young - Freddie Mercury & Queen

“Vannak, akik beérik a második hellyel, de én erre képtelen vagyok. Én úgy érzem, aki második, az vesztett. Ha megízlelted, milyen elsőnek lenni, a második hely már kevés.”

Freddie Mercury

A nagy tettető – Egy élet képekben c. könyv, tulajdonképpen egy képeskönyv, mely az elején egy átfogó életrajzi képet ad a zenei legendáról, majd kronologikus sorrendben álló képeken keresztül kerülhetünk közelebb a méltán híres és elismert előadóhoz.

A képek mellé kommentárok is tartoznak, többnyire a könyv szerkesztőjének a megjegyzéseit olvashatjuk, ám van, hogy a kép készítői, vagy éppen a képen (vagy a kép készülésekor) jelen lévő személyek szólaltak meg.

Exkluzív, eddig még soha nem látott felvételek is napvilágra kerültek, például zenekari próbákról, amikor az együttes gitárosa, Brian May készített amatőr fotókat Freddie-ről. Emellett számos még Afrikában készült, gyerekkori kép is felbukkant, az Farrokh Bulsara nevet viselő énekesről.

Freddie Mercury performing in New Haven, CT, November 1977.jpg
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: