Soós Tibor: Árnyékból a fényre

22 különleges nő, akik megváltoztatták a világot

“Minden kislánynak, aki nagyot álmodott: igen, bármire képes vagy – akár elnök is lehetsz.”

Hillary Clinton

Egészen attól a pillanattól kezdve, hogy a Éva Ádám oldalbordájaként van emlegetve, bizony olykor-olykor hátrányos megkülönböztetés éri a nőket. De miért is? Miért vagyunk mi a “gyöngébbik nem”?

Bár a XXI. században élünk, a nemek közötti egyenlőtlenség még a mai napig sincs teljesen elfeledve és folyamatosan visszatérő téma, a nők egyenjogúsága, melyet sokan egy eddig még meg nem oldott “problémaként” kezelnek.

A nőket ért atrocitások, az elnyomás egészen a kezdetekig vezethető vissza, melynek (sajnos) kulturális és hagyománybéli gyökerei vannak.

“Én a saját magam nője vagyok.”

Eva Petrón

Viszont nem szabad elfelednünk, hogy a történelem során már számtalan lány, hölgy és asszony tett tanúbizonyságot arról, hogy a nők semmivel sem kevesebbek, mint a férfiak. És ez így van akkor is, ha a társadalom nem akarja ezt elismerni.

Soós Tibor (és itt külön kiemelném, hogy óriási örömöt jelent számomra, hogy egy férfi írta eme könyvet) huszonkét nőt emelt ki a történelemből és külön-külön tárta fel az eltérő, ám izgalmakban és kalandokban gazdag női életutakat.

Egészen időszámításunk előttre kalandozhatunk vissza, hogy megismerjük Aszpáziát, a világ első “first lady-ét”, aki nem csak szépségével kápráztatott el mindenkit, hanem éles politikai rálátásaival, filozófiai ismereteivel és egyedi gondolkodásmódjával.

Nem csak a régmúlt idők híres női alakjait ismerhetjük meg, hanem a napjaink meghatározó személyei is helyet kaptak a könyvben, mint Michelle Obama, Hillary Clinton vagy épp a kicsi Gerta Thunberg, akik az élet különböző területein képviselik a női nemet.

Külön öröm számomra, hogy ez a könyv túlmutat a “stílus – divat – szépség” trióján és nem erre a három kategóriára redukálja a női nemet, hanem teret enged a különböző szakterületeknek, így megjelenik a könyvben női sakkozó, sportoló, űrutazó, filozófus, politikus, uralkodó, pilóta, természettudós és orvos is egyaránt.

Bátran ajánlom ezt a könyvet minden lánynak már kiskamaszkortól, hogy merjenek nagyokat álmodni, cselekedni végül pedig megvalósítani minden elképzelésüket. Ami pedig még fontosabb, ajánlom ezt a könyvet minden fiúnak már kiskamaszkortól, hogy tisztában legyenek azzal a ténnyel, hogy a történelmet nem csak a férfiak alakították. Ennek a tudatosításával már egy lépéssel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy nemek közötti egyenlőségről beszélhessünk.

“Az erős férfiaknak, akik valóban példaképek, nem kell megalázniuk a nőket, hogy ettől erősnek érezzék magukat.”

Michelle Obama
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: