Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

“Az érzés, hogy régről ismeritek egymást, a megtévesztésig hasonlít a szerelemre.”

Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

Mi történne, ha tényleg háború lenne nálunk? – Janne Teller adott erre a kérdésre alternatív választ rövidke, ám annál hatásosabb novellájának keretén belül.

A dán írónő egy háborús környezetet vázol fel az olvasó előtt, mely keretén belül Magyarország és Ausztria harcolnak Szlovénia tengerpartjáért. Nyelvezetét illetően olyan a szöveg, mint egy elénk tárt valóság, ugyanis az elbeszélő megmutatja azt, hogy miken is mennénk keresztül egy ilyen embertelen szituációban.

Ez a történet nyilván nem azért született, hogy szembesítsen minket a háború borzalmaival, hiszen azt szegről-végről ismerjük nagyszüleink, dédnagyszüleink révén, de van, amivel mi sem vagyunk tisztában: a XXI. század háborúival. Csak a híradókban hallunk róla, hogy mely ázsiai országok szálltak ismét harcba egymással, de olyan távolinak tűnnek ezek a borzalmak, hogy csupán száraz információként hatnak az ember szemében és a néző könnyedén továbbkapcsol egy vidámabb műsorra. Valószínűleg az ott élő gyerekek is szívesen továbbkapcsolnának…

Janne Teller alternatív valósága épp arra szolgál, hogy érzékenyítsen ezen a téren, pont ezért nem csupán egy háborús övezetet szemlélünk, hanem egy olyan család bőrébe bújhatunk bele, akik kénytelenek elmenekülni a hazájukból és önhibájukon kívül földönfutóvá válni. Az ország pedig ahol otthonra lelnek, nem más, mint egy, a ma is háborúskodó ázsiai országok közül.

Az írás így egy fordított tükörré válik, hogy átérezhessük azoknak az embereknek a problémáját, akiket leginkább, csak migránsokként szoktunk emlegetni. Az írónőnek pedig olyannyira fontos volt, hogy műve ténylegesen hatással legyen az olvasókra, hogy minden fordítás szövegét átírta az adott ország lehetséges háborús helyzetére. Ez azért nagy szó, hiszen számos nyelvre fordították le művét – itt láthatjuk, mennyire fontos is számára ez a hivatás, ez a téma és maga az olvasói berkekben való érzékenyítés.

“A naplódat viszed magaddal. Ez emlékeztet majd a háború előtti életedre: amikor a magyarok még lehettek sokfélék, és vallhattak különböző nézeteket.”

Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

Ha tetszett, olvasd el ezt a könyvet is: Balogh Gábor – Nevem Halil

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: