Kovács Bálint: Puszild meg – A zaklatás természetrajza

“A zaklatás kultúrájának felszámolásához az egyik legfontosabb eszköz az empátia.”

Kovács Bálint: Puszild meg

Már Magyarországon is egyre több és több film és könyv tematikája foglalkozik a nőket ért szexuális bántalmazásokkal, illetve az utóbbi időszakban a sajtó központi témái közé is bekerült. Kovács Bálint, mint az Index újságírója foglalkozott mélyrehatóan ezzel a társadalmi problémával Puszild meg c. könyve keretein belül. Valószínűleg szakmai ártalomnak neveznénk (ám jelen esetben inkább áldás volt) azt a kíváncsiságot és precizitást, amellyel a szerző a kutatómunkájához fordult.

Kovács Bálint művét tulajdonképpen egy informatív összefoglalónak is mondhatnánk, amelyben beszámol az elmúlt évek történéseiről az adott kérdést illetően – ám ez ennél sokkal több. Az író a személyesen érintetteket is felkereste, hogy minél pontosabban meg tudja alkotni a zaklatás természetrajzát, így a könyv megírása közben beszélt áldozatokkal, elkövetőkkel, bíróval, jogvédővel és terapeutával egyaránt.

Amennyire szociológiai szempontból értékesnek titulálható ez a könyv, épp annyira pszichológiai szempontból is az, annak ellenére, hogy a szerző abszolút laikusként írta meg ezen művét. Egyrészt egy informatív műről beszélünk, amely részletesen körbejárja a szexuális zaklatás fogalmát, ugyanakkor ez kötet éppannyira lehetne egy szakkönyv is, amely visszamenőleg dokumentálja a múltbéli eseményeket és szakembereket megszégyenítő módon próbál megoldást, kiutat kínálni a kilátástalanság legkétségbeejtőbb verméből.

Ami engem legjobban megfogott, azok a sztereotípiák. Ezek nem egyszerűen fel vannak sorolva, vagy le vannak írva a könyvben. Kovács Bálint egy kis iróniával a hangjában beszél az témával kapcsolatos negatív irányba hajló elfogultságról, így érzékeltetve, hogy mennyire el tudjuk bagatellizálni az ilyen komoly dolgokat. Ezt legjobban a fejezetek címei érzékeltetik, mint például: “Nem lehet minden beszólás mellé rendőrt állítani” vagy “Csak csókot akartak lopni”.

Tömörsége miatt természetesen nem tér ki minden apró részletre a könyv, mégis nagyvonalakban leírja az elmúlt évek hazai történéseit a nőket ért szexuális zaklatás témájában – mindezt rendkívül provokatív és elgondolkodtató módon, nyíltan teszi.

Ami az én szememben tovább emelte a könyv tekintélyét, az egyértelműen az volt, hogy a szerző férfiként foglalkozott a témával. Elképesztő, ahogyan a fejezetek bevezetőiben meg tudta fogni az áldozatok gondolatvilágát – így nem csak a zaklatók lélekrajzát sikerült reprezentálnia a könyvön keresztül, hanem az áldozatokét is.

“A társadalom nem tud úgy változni, hogy benne az emberek ne éreznék meg a változást.”

Kovács Bálint: Puszild meg
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: