Mondjad, Atikám!

“(…) a te gondolataid a kerek világban vannak, míg én csak egy kis szögletes szobában ülök, és semmi más gondom nincs, mint hogy nem vagy mellettem. Én meg akarok neked maradni. És azt akarom, hogy te is megmaradj nekem.

Vecsei H. Miklós: Mondjad, Atikám! – Szabad kompozíció József Attila életére

Az eredeti terv szerint a karantén beálltakor néztem volna meg ezt az előadást, de az sajnálatos módon elmaradt (aki úgy olvassa, hogy már látta a darabot, afelé egy kis kikacsintás: egy dáma és egy bubi – megérte rá várni). Szerencsémre kiadták a monodráma szövegkönyvét, úgyhogy azt gyorsan be is szereztem, ám megfogadtam, hogy csak a darab megtekintése után olvasom majd el. Persze, hogy nem bírtam ki… Elolvastam.

Pont azért, mivel már olvastam, teljesen nyugodtan ültem be a nézőtérre, mint aki már ismeri a történteket és tudja mire számíthat. Mit is mondhatnék? – erre szerintem senki sem számít, lehetetlen rá felkészülni.

(Elöljáróban annyit, hogy a darab után másfél órát bolyongtam céltalanul a belvárosban és hallottam az esőt nevetni.)

Szabad kompozíció József Attila életére. Azt hiszem, hogy a magyar irodalomban nincs alkalmasabb költő arra a szerepre, hogy életének történetét színpadra vigyék. Mélyszegénység, monori nevelőszülők, Pista, a mama halála, egyetemi eltanácsolás, Párizs és Sorbonne, szerelmi csalódások sorozata, politikai meghurcoltatás: mind osztályrészül jutott nagy költőnknek, ki valóban a mindenség summáslegénye volt. Ezt a hányatott sorsot nem is lehetett volna hitelesebben színpadra vinni, mint a keresztút stációi által – mert halálra ítélték, többször is elesett, találkozott anyjával, pontosabban minig az anyjával találkozott, minden nőben, megfosztották önbecsülésétől, majd kinevették és megölték… Meghalt, de él. Él a köztudatban, az irodalomban, a verseiben és ebben a színdarabban.

József Attila életútja az alapvetően negatív anyai élményében gyökerezett, árnyékként kísérte az anya keresése a szerelmeit, a tanulmányait, a költészetét és egész lényét. Ezt a boldogság és szeretet utáni kétségbeesett vágyakozást adta vissza Vecsei H. Miklós alakítása, a gyermekséget és az igazság könyörtelen kutatását.

Említettem a színészt – bár a színpadon őt nem láttam. Valahol a tudatom mélyén tisztában voltam vele, hogy a színpadon épp egy színész alakítja a szerepét, ám az intuitív részem olyan mélyen kapcsolódott ahhoz a József Attilához, aki írt és szeretett, és a tébolyulásig kereste a saját és a világ igazságát, hogy minden megszűnt körülöttem. Csak én voltam ott és József Attila. Találkoztunk – valahol az életünk margóján és ő mesélt, sírt és beleőrült a visszaemlékezésbe.

Valószínűleg a legtöbben ismeritek József Attila életének a történetét. A megrázó gyerekkorát, a szerelmi csalódásait, a Babitscsal való nézeteltéréseit, a szanatóriumi éveket, a tébolyt és halálának történetét.

Depresszió, skizofrénia, agyat és testet egyaránt tompító gyógyszerek. Bezártság és fokozódó őrület, ami az előbbi következménye. József Attila úgy bolondul bele a színpadon (és teszem azt, a valóságban is) saját zseniségébe és művészetébe, hogy velejéig átmozgatja a nézőközönséget. Minden gesztus, minden mimika, az összes fényjáték, kellék és hangeffektus az első pillanattól kezdődően a tragédiára játszik rá.

Egy tragédiára, ami nem meglepő, hiszen mindenki ismeri a költő történetét. Ám a színpadon mégis meglepővé vált a vég – én elhittem, hogy lehet jobb és lehet még egész a sok törött világ-darab. Ebben van a dráma (vagy talán az élet) kulcsa, hogy az utolsó utáni pillanatig képesek vagyunk elhinni, hogy lehet még egész. Csak rajtunk múlik.

A fényképek forrása és fotósa: vigszinhaz.hu, Szkárossy Zsuzsa

Hírdetés

One thought on “Mondjad, Atikám!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: