Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Minél többet értünk meg saját magunkkal kapcsolatban, annál teljesebben és tudatosabban lehetünk jelen, amikor másokkal kapcsolódunk.”

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Herendi Kata és Szabó Eszter Judit írópárosa immár második alkalommal állt össze, hogy az olvasókat újra az önismeret és a pszichológia világába kalauzolják el. Első közös kötetük az önismeretről, a saját magunkhoz való viszonyulásról ír, megvizsgálva ezen téma 20 különböző aspektusát.

Az elsőhöz hasonló alapokon nyugszik a folytatás, ugyanis ismét 20 fejezet segítségével mélyülhetünk el az önismeretben – és ezúttal a kapcsolatainkban is. Magyarázni sem kell, hogy a kettő mennyire összefügg: a környezetünk folyamatosan hatással van ránk, mi pedig a viselkedésünkkel és a saját magunkhoz való viszonyunkkal gyakorlunk hatást a minket körülvevő személyekre. Ez a kölcsönhatás korán sem biztos, hogy mindig arányos, hiszen külső ingerek befolyása mellett különböző szituációkban más személyhez, másképpen viszonyulunk. A könyv abban próbál segítségünkre lenni, hogy egészséges kapcsolatokat alakítsunk ki a párunkkal, a gyerekeinkkel, a szüleinkkel, a szeretteinkkel, a barátainkkal és az ismerőseinkkel, munkatársainkkal. Hiba lenne bármilyen tökéletes kapcsolat illúzióját kergetni, ezt a könyvet elolvasva sem oldódnak meg egy szempillantás alatt a nehézségeink, a konfliktusaink, ám segít elindítani minket a fejlődés útján, hogy a tudatos kommunikáció, a szeretetnyelvek, a türelem és jelen esetben már a pszichológiai alapismeretek segítségével tudjunk dolgozni a kapcsolatainkon, hogy azok mindkét fél számára építő jellegűek legyenek.

A könyv szépsége, hogy a legáltalánosabb szituációkat vizsgálja, melyek nap mint nap megesnek velünk, ám mégsem tudunk könnyűszerrel átsiklani rajtuk, kezelésük nehézségeket okozhat. Természetes reakció a részünkről a tanácstalanság, hiszen olykor-olykor nem könnyű eldönteni, hogy mikor milyen lépést tegyünk, hogy egy problémán felülkerekedve egy kapcsolat előre tudjon haladni.

A partnerünk helyett természetesen nem tudunk sem gondolkodni, sem cselekedni, sem érezni. Kettőn áll a vásár – ám saját magunkért egy kapcsolaton belül is felelősséggel tartozunk, nem várhatjuk el azt, hogy a partnerünk vállát nyomja a mi terhünk is. A könyv tökéletes segédlete annak, hogy hogyan tudjuk az önismeretünknek egy kapcsolaton belül is hasznát venni, annak érdekében, hogy mindkét fél számára élhető kontaktusokat tudjunk kialakítani magunk körül.

“Figyelj a testedre, a lelkedre, hogy megérezhesd, mit üzennek – és figyelj másokra is ugyanígy, hogy megértsd a történetet, amit elmondanak neked.”

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

Könyvbéli könyvajánlók:

Azon túl, hogy Herendi Kata és Szabó Eszter Judit részletesen, pszichológiai szempontok alapján bemutat 20 kérdéskört, mely folyamatosan érinti, befolyásolja és meghatározza a kapcsolatainkat, fejezetenként több más könyvet is említenek az adott témában. Ezek nem kifejezett szakirodalmak, hanem a laikus ember számára is elérhető és könnyen befogadható pszichológiai és önismereti könyvek egy-egy adott témában.

Így, ha valamelyik fejezet különösen megragadja az olvasó figyelmét és felkelti az érdeklődését, akkor rögtön egy alternatívát is kap arra, hogyan mélyítse el a tudását az adott témát illetően. Példának okáért, aki elolvasta ezt a könyvet és elnyerte a tetszését, megbízik a szerzők ízlésében, az már nyugodtan nyúlhat is az Elvárások fejezet elolvasása után Almási Kitti Ki vagy Te? c. könyvéért, az Intimitás témája iránt érdeklődők pedig már szaladhatnak is a könyvesboltba, hogy beszerezzék Pál Ferenc Az intimitástól a függőségig c. művét.

“Tulajdonképpen ez az egyik legnyomósabb ok, ami miatt megéri foglalkozni az érzéseinkkel. Hogy ne maradjunk le a saját életünkről.”

Herendi Kata – Szabó Eszter Judit: 20 önismereti kérdés és válasz a kapcsolatokról

A blogbejegyzés létrejöttét a Book Box Hungary támogatta, akiknél a ezt kötetet (és még sok más újdonságot) díszcsomagolásban szerezhetitek be.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: