Totth Benedek: Holtverseny

“Eddig csak filmen láttam hullát, de nem az ijeszt meg, hogy talán most igaziból is fogok, hanem hogy ezt az egészet a vérrel meg a féklámpa fényével nagyon szépnek látom.”

Totth Benedek: Holtverseny

Holtverseny nem csak az uszodában van.

A versenyszellem ott lüktet a betűk mögött és ez a taktus magában hordozza a folyamatos pörgést, amivel csak palástolni lehet a háttérben meghúzódó néma feszültséget és idegtépő csöndet.

Totth Benedek nagysikerű regénye, melyet előszeretettel sorolnak egyszerre a kamaszregények, a krimik, a lélektani regények és a thrillerek kategóriájába is, bombaként robbant be a magyar irodalmi köztudatba, ám mégis a legmeghatározóbb ismertetőjegye egyértelműen a társadalmi korkép, melyet a XXI. század züllött fiatalsága köré épít fel, mellőzve bárminemű köntörfalazást vagy gátlásosságot.

Az egyszerre impozáns és hátborzongató borító már-már sejteti azt a atmoszférát és a hangulatvilágot, melyet az író megteremt ebben a képzelt, mégis valós világban. A veszély glóriaként lebeg a szereplők feje felett, miközben a legnagyobb szabadságot adó úszómedence a vészterhes időkben alakul át egy valóságos börtönné, ahol az úszás már nem a felszabadult pillanatokról és a tomboló adrenalinról szól, hanem a túlélési ösztönöket idézik elő a rutinos mozdulatok. A holtverseny egy adott ponton túl már kevés, ha a túlélés a cél, muszáj elsőnek lenni.

“Soha nem akarok megöregedni és megkeseredni.”

Totth Benedek: Holtverseny

Négy viszonylag eltérő személyiségű kamaszt ismerhetünk meg a regényen keresztül, akiket a családi és a bizarr szülői háttér, illetve az úszás emel a közös nevező szintjére. Mondhatni szociokulturális síkon köttetett barátságokat láthatunk, betekintést nyerve ezáltal egy bizonyos társadalmi réteg fiataljainak a mindennapjaiba, ahol a folyamatos a nyomás, mely a magánéletben és a sportban csúcsosodik ki. Ezek a cipelt terhek, melyeknek nincsen tér biztosítva vezet a züllés útjára, mely exponenciálisan sodorja magával a fiatalokat az egyre mélyebb örvénybe, ahová önmagukat hajszolják bele.

Azt érzem, hogy kicsit a leépülés licitversenye ez a regény, ahol egyre lejjebb és lejjebb lehet csúszni az érzelmi intelligencia mélyszegénységébe. Mindez egy olyan közvetlen és természetes hangnemben van átadva, hogy a gondolatszálakra felfűzött események akaratlanul sodornak magukkal.

Gondolatszálakra felfűzőtt események?

A regény névtelenségbe burkolózó főszereplője és egyben narrátora az eseménysor legátlagosabb pillanatait is múltbéli történések köré építi, gyakorta az emlékek játékává teszi a történetet, így menekülve a gondolatok csendjétől.

Rég olvastam ilyen harmonikusan megkomponált, ugyanakkor disszonáns könyvet, amely tökéletes visszaadása a valóságnak, ugyanakkor egyszerre hátborzongató, ijesztő, felháborító, valahol pedig annyira zsigeri és ösztönös, hogy nem lehet letenni. Az izgalom, a félelem és a kíváncsiság ott lüktet minden sor mögött.

Sosem szerettem még ilyen formában egy könyvet sem: elidegenedve, mégis belefolyva.

“A tükör előtt állok és próbálom elképzelni, hogy én nézek vissza magamra odaátról.”

Totth Benedek: Holtverseny

A regény legújabb kiadása gazdagabb lett egy SpinOff novellával is, mely nagyon sok szemszögből közelít a nőket ért atrocitásokhoz. Elsődleges szempont a tökéletes testtel rendelkező sportolók hátrányos megkülönböztetése szakmán belül, kiegészítve ezt a fiatal felnőttek alapjáraton nehézkes útkeresésével, melyet a lelki hullámvasutak és a folyamatos sportágon belüli fizikai kontaktusok tovább nehezítenek.

Bár maga a regény teljesértékű a Niki című zárónovella nélkül is, mégis az az érzésem, hogy egy egészen új perspektívába helyezi a cselekményt, így mindenképpen érdemes azzal zárni a Totth Benedek nyújtotta könyvélményt.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: