E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép

“Ah, csak még egyszer suhanj, surranj s tekergőzz az ágak között, te bájos, zöld kígyócska, hogy lássalak. – Csak még egyszer tekints rám bűbájos szemeddel! Ah, hisz szeretlek, és szomorúan kínok között pusztulok el, ha nem jössz vissza hozzám.”

E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép

Az biztos, hogy a meséről alkotott ideáljaim egytől-egyig lerombolódtak E. T. A. Hoffmann világában barangolva, ám mindezt pozitív értelemben mondom. Elképesztő volt ez a mitikus, szürreális világ, amit az író az olvasók köré varázsolt tollával és tintájával.

Anselmus diák kalandos útját tizenkét vigílián keresztül ismerhetjük meg, az ő képzelgéseivel, szerelmeivel, kétségeivel és gondjaival egyetemben. Egy végtelenül ügyetlen és különc úriember áll előttünk, aki hallucinációkból és realitásból épít maga köré várat: szalamandrákkal és kígyókkal, sárkányokkal és gonosz teremtésekkel kerül kapcsolatba.

Amikor befejeztem Hoffmann művét és felkutattam az egész internetet, hogy hozzáolvassak ezt-azt a könyvhöz meglepetten láttam, hogy mekkora kaliberű viták folynak a kisregény körül. Nekem ez soha nem volt kötelező olvasmány, így nem tudom, hogyan reagáltam volna, ha egy tanár adja a kezembe és nem önszántamból olvasom el. Viszont, meglepődtem, hogy a fantáziavilágokra és -történetekre oly fogékony ifjúságunk ennyire negatívan áll ehhez a műhöz.

Amit ajánlani tudok, az mindössze annyi, hogy aki kezébe veszi ezt az írást, az ne világmegváltó gondolatokat várjon (bár akad benne az is egy csipetnyi társadalomtudománnyal elegyítve), hanem egy mesét, ami bár kalandos és magán hordja a mese műfaji sajátosságait, mégis felnőtteknek íródott. Szürreális képzelgés ez a javából, ami egyszerre üdítő, elgondolkodtató, varázslatos, humoros, sőt még kritikus is, mely mind az emberre, mind a társadalomra is rávetíti maga fényeit és árnyékait.

“De a magasabbrendű életben a boldogság csak harcból fakadhat. Ellenséges erők rohannak majd meg, és a gyalázattól és romlástól csak az a belső erő menthet meg, amellyel a támadásoknak ellenszegülsz.”

E. T. A. Hoffmann: Az arany virágcserép

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: