József és a színes szélesvásznú álomkabát

Valószínűleg senki számára nem ismeretlen az ószövetségi József története, aki álomszép, színes kabátban járkál fel és alá, miközben a testvérei irigykedő, árgus szemekkel bámulnak rá.

Andrew Lloyd Webbernek és Tim Rice-nek hála, már színpadon is megtekinthető ez a kedves kis történet, ráadásul musical formájában. A bibliai cselekmény keretbe van foglalva, mégpedig egy iskolai tanóra keretébe: az eseményekről így egy tanárnőtől értesülünk, aki kvázi elbeszélővé lép elő és őt ezúttal Gallusz Nikoletta alakított. Éppen ezért állíthatom, hogy gyerekekkel is megnézhető, szórakoztató darabról van szó.

A Solti Ádám személyében megformált Józsefnek a kalandjai valójában egy nemzetiségeken és kultúrákon átívelő út, mely a színes szélesvásznú álomkabát elrablásával és a legkedvesebb gyermek eladásával kezdődött…

A fiú leleményességének köszönhetően éli túl a távoli Egyiptomban végzendő rabszolgamunkát és saját álmait valóra váltja, másokét pedig könnyűszerrel megfejti és bölcsen, Isten segítségével uralkodik, így amikor végre újra találkozhat a családjával képes félretenni sérelmeit és jó döntést hozni – eképpen nem csak József válik példaértékű hőssé, hanem a darab is gazdagabb lesz néhány megható jelenettel.

Természetesen a gyönyörű befejezés még nem azt jelenti, hogy készítenünk kell a zsebkendőket eme búskomor, ódon bibliai részlethez – sőt! A lehető leghumorosabban láthatjuk színpadra víve ezt a történetet, ahol a helyzetkomikum uralkodik a darabon. Attól sem kell félni, hogy a távoli ókorban ragad a nézőközösség, ugyanis téren és időn átível a történetünk, így a modernség jelében a mexikói sombrerók és a párizsi tangócipellők is előkerülnek az egyiptomi fáraói fejdísz mellett. A díszlet pedig csodával határos módon váltakozik egyik pillanatról a másikra.

Könnyed darab, mely a történet egyszerűségével hódít, ám ezzel is szórakoztat. Józsefnek és a testvéreinek szívszorító, ugyanakkor rendkívül humoros története bármelyik korosztály számára megfelelő lehet, így tökéletes családi programnak ígérkezhet a hétvégére.

A fényképek forrása: http://www.madachszinhaz.hu
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: