Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

“(…) és az ilyesmit megérzi az ember. Hogy ki az, akivel szeretetben létezhet.”

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni.” – írja Péterfy-Novák Éva a regény utószavában, és azt hiszem, hogy ezzel mindent elárult saját művéről.

A regényben párhuzamosan ismerkedünk meg a nagyapa életútjának történetével, illetve unokája, Eszter gyermekkorát is látjuk. Kettejük között alakul ki egy rendkívül szoros és mély kapcsolat, mely végül szerelembe torkollik és ez a szerelem Eszter naiv gyermekiségéből és a nagyapa hányatott sorsából szövődik.

Péterfy-Novák Éva, nem vitatott, tehetséges kortárs írónőnk, aki egy egészen új szemszögből közelíti meg a szexuális bántalmazás témakörét. Mint beszámol róla a könyv végén, őt is érték ilyen jellegű zaklatások, ezért az írása nagyon mély, személyes hangvételű.

Az olvasó egy egészen extrém lelki utazáson vehet részt, ugyanis nem csak az áldozat szemszögéből látjuk az eseményeket, hanem a bántalmazó nézőpontját, életét is megismerhetjük. Ebben az esetben egy olyan férfiról van szó, aki gyermekkorában hamar elveszítette a szüleit és testvérével együtt árvaházba kerültek, ahol folyamatos atrocitások érték, majd rövidesen nevelőszülők vették gondozásba őket, akik teljesen alkalmatlanok voltak erre a szerepre és nem gondoskodtak a gyermekekről (szeretettel, odafigyelve a lelki sérüléseire,), hanem csak gondozták (akár egy állatot: az élet alapvető szükségleteit biztosították a számára), emellett folyamatosan molesztálták. A konklúzió: egy boldogtalan, alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező felnőtt, aki önhibáján kívül vált ilyenné, mert soha életében nem látott egyetlen pozitív példát sem.

Péterfy-Novák Éva nem azt akarja kommunikálni, az olvasó felé, hogy aki ilyeneken megy keresztül, akkor az nyugodtan tehet bármit. Nem. Ő csak egy magyarázatot szeretne adni a bizonyos másik félre is. Betekintést nyerhetünk, hogy milyen a lelki világa egy ilyen embernek, a könyv végére érve pedig azt kell, hogy mondjam, bár elítélem és nem értek egyet a nagyapával, mégis megértettem az ő zaklatott életútját és azt hiszem, hogy ez volt a kötet igazi célja.

“A közömbösség az valami olyan, hogy egyáltalán nem érdekel az a másik ember, nem tudod sem szeretni, sem utálni.”

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: