Adventi kalendárium, avagy 24+1 gyerekkönyv, aminek helye van a polcodon!

Ismét elérkezett az adventi időszak, amely mindig különösen közel állt a szívemhez, mivel méltó zárása az évnek ez a lelassulás, elcsendesedés. A napok visszaszámlálása pedig gyermeki módon egyenesen lázba hoz, mivel jó látni, ahogyan egyre és egyre közelebb kerülünk a karácsonyhoz, az ünnepekhez.

Idén itt a remek alkalom, hogy együtt számoljunk vissza, hiszen összegyűjtöttem nektek 24+1 csodálatos könyvet gyerekeknek, fiataloknak. Karácsonykor ez a téma kiváltképp aktuális lehet mindenkinél, hiszen ha mi magunk már nem is ebbe a kategóriába tartozunk, mégis mindig van egy-két gyerkőc, akit megajándékozunk, akár családon belül, akár pusztán jótékony célból.

Ez a hosszas ajánló, egy naponként bővülő blogbejegyzés lesz, így akárcsak egy adventi kalendáruimmal, ezúttal könyvekkel számolhatunk majd vissza.

1. Szabó T. Anna: Adventi kalendárium

Ha már adventi kalendáriumról beszélünk, akkor első körben Szabó T. Anna kalendáriumát ajánlanám, amely biztosan leköröz mindenféle csokoládéval teli adventi naptárat. Szeretett író- és költőnőnk ezúton 25 gyermekeknek szóló versikét szólaltatott meg az angyalok hangján, kiemelvén, hogy a várakozás legalább annyira fontos, meghitt és szép, mint maga az ünnep. A hab a tortánkon pedig nem mást, mint Rofusz Kinga csodálatos illusztráció áradata, melyek a versben megfogalmazott gondolatokat egészítik ki, ezzel tökéletesen megfestve a karácsony melegét.

Lehet nem szerencsés statisztikákkal előrukkolni egy gyermekeknek szóló ajánlóban, de köztudottan 21 nap szükséges ahhoz, hogy egy cselekvés rutinná alakuljon, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy 25 verssel induló, vagy akár záruló nap remek táptalaja lehet annak, hogy egy gyermek a továbbiakban is szívesen nyúljon a versekhez, vagy a könyvekhez.

Ajánlott életkor: 4+

2. David Litchfield: Nagypapa titkos óriása

David Litchfield története egy bájos mese az elfogadásról és a feltétel nélküli szeretetről, a segítségnyújtásról. Egy szívhez szóló, rövidke történet tárul elénk a könyv színes, gyönyörű illusztrációkkal teli lapjain, mely egy nagypapa és egy unoka kapcsolatát beszéli el. Mindezt egy olyan aprócska, zavartalanul működő városkában, ahol magától értetődően mindenki ismer mindenkit.

Ez a nyugalmas, gyermeki atmoszféra töretik meg egy új szereplő megjelenése által, aki cseppet sem mondható átlagosnak. Egy óriás jelenik mega az apró városban, aki az éj leple alatt, akár egy jótündér hajtja végre a lakosok feladatait, ezzel segítve őket. Nem csupán a termete, de a szíve is jóval nagyobb, mint az embereké, akik felfedezve ezt a furcsa lényt rögtön megijednek és kerülni próbálják őt.

Ám lassacskán mindenki rájön, hogy aggodalomra semmi ok…

Ajánlott életkor: 3+

3. Stanzel Viktória: Ralf

Ez a történet teljesen véletlenül került bele az adventi kalendáriumba, de ahogyan elolvastam, rögtön a lista elejére kúszott (pedig a sorrend abszolút nem is számít), ám mindenképpen szerettem volna minél hamarabb megmutatni nektek ezt a kis csodát.

Ralf, a mesék főszereplője és a kötet címadója egy jóságos, ártatlan kis tengerimalac, aki gyermeki naivitással fedezi fel a természetet és a benne élő lényeket, melyek olykor békések, olykor szeszélyesek. Ralf valósággal úgy volt megfestve a történetben, mint egy kisgyerek, aki épp az őt körülvevő környezet csodájára jár. A kis tengerimalac valóságos felfedező, aki választ keres a kérdéseire, kalandokra vágyik, ugyanakkor még szüksége van néhány jó tanácsra és egy kis gondviselésre.

Útja közben sokat tapasztal és néhány véletlen találkozóba is belefut, így beszélget a széllel és retten meg a nagy farkastól. Bűbájos történet, mely akarva-akaratlanul is párhuzamba állítható azzal, hogy egy gyerkőc fedezi fel az őt körülvevő világot.

Ajánlott életkor: 5+

4. Dr. Seuss: A Grincs

Őszintén, Dr. Deuss bármelyik meséskönyvét szívesen ajánlanám, mivel azt hiszem, hogy a könyvből készült film és mese miatt a Grincs neve már valóságosan egybeolvadt a karácsonnyal, így most ez a legaktuálisabb Seuss mű.

A jól ritmizáló, néhol humoros, néhol pedig megható történet a magányosan éldegélő Grincsről, aki gyűlöli a karácsonyt, valószínűleg ismerősen cseng. Bevallom, a mese és a film nem lett a kedvencem, így kissé tartottam a könyvtől, ám felülmúlta minden várakozásom, mivel ez a történet valójában egy hosszabb mesés versike. Ha valaki szereti a mókás szóhasználatot és a szöveg dallamosságát, akkor a Grincs története egyenesen annak íródótt.

Ugyanakkor muszáj megemlítenem még két Dr. Seuss művet, mégpedig a Kalapos Macskát és a Kell egy kedvencet, melyek szintén nagy sikert arattak a célközönség körében.

Ajánlott életkor: 5+

5. Molnár Ferenc: A kékszemű

Mesés történet, melyet körülleng az ábránd, a vágyakozás, a szerénység és az alázat.
Bár nagyon rövid idő alatt befogadható ez a kis mese, mégis komoly tanítóleckét nyújt mind az apróságok, mind a felnőttek számára.

Érdemes időt szakítani rá, nem csupán az ünnepi időszakban, érdemes átgondolni, hogy mit is üzen Molnár Ferenc, sokunk kedvenc írója, aki akárcsak A Pál utcai fiúkban itt is oly ártatlanul és mégis szenvedélyesen ábrázolja a gyermeki lelkeket egy árva testvérpár főszereplésével, akiknek a szívét megérinti a karácsonyi csoda.

Ajánlott életkor: 5+

6. David Litchfield: A mackó és a zongora

David Litchfield nevével nem először találkozhattok az adventi kalendárium keretén belül, hiszen rendkívül szép meséknek a szerzője. A mackó és a zongora egy megható történet arról, hogyan érjük el az álmaink úgy, hogy közben önmagunk maradhassunk.

A cél kitűzése, az eszköz megtalálása, az apró lépések a fejlődés útján és a révbe érés szele övezi körül ezt a mesét, melynek a főszereplője egy egyszerű, erdei mackó, aki egy szép napon egy zongorára bukkan és teljes mértékben elvarázsolja őt a belőle áradó zene, melyet tulajdon mancsaival hívogat elő. Kísérletek, gyakorlások és felfedezések árán eljut oda, hogy gyönyörű dallamokat szólaltasson meg mancsaival és lehetősége nyílik a tavon túlra utazni, hogy koncertet adjon többszáz nézőnek, akik ámulva figyelik őt.

Tanulságos a mackó története, aki a jól megérdemelt siker és a barátok között kénytelen választani, éppen ezért a rövid mese minden mondata szívhezszólóan hat az olvasóra.

Ajánlott életkor: 3+

7. Dr. Tina Rae – Jessica Smith: Az is oké, ha nem minden oké – Tippek és trükkök, hogy jól érezd magad a bőrődben

Nem a felnőttek kiváltsága, hogy tudják, mi zajlik le a lelkükben!

Hiánypótló könyv a piacon, amely a nagybetűs ÖNSEGÍTŐ KÖNYV gyerekeknek, melyben minen korosztály számára jól érthetően írnak arról a szaktekintélyek, hogy nap mint nap miken megyünk keresztül és ezeknek az eseményeknek milyen testi és lelki vetületei vannak. A hétköznapi stressztől, vagy a szorongástól kezdve, az evészavarokon át, az ADHD-t érintve, egészen a depresszióig, mindenre kitér ez a kötet, amely aktuális lehet a XXI. században.

Minden témakör részletes leírásra kerül, alternatív megoldásokat kínálva a gyerekek számára, hogy mi is a teendő, ha ő maga, vagy épp a környezetében valaki kerülne ilyen helyzetbe.

Bár gyerekeknek szánták a könyvet, amikor elolvastam volt jópár újdonság, amelyről korábban még nem is hallottam, pedig szívesen olvasok ilyen témájú könyveket, ráadásul néhány aprócska rutin is beikatásra került a napirendembe a könyvnek köszönhetően.

Ha idén egy könyv kerül majd a karácsonyfa alá, akkor ez legyen az, hiszen gyermek és szülő együtt tanulhat belőle, hogy mgoldják, vagy akár közös erővel megelőzzék a problémát.

Ajánlott életkor: 9+

8. Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

A Naphegy Kiadó egy évvel ezelőtt indított útjára egy csodálatos sorozatot, mely keretén belül inspiráló emberek életrajzát adják ki meséskönyvként, így már a legkisebbek is gond nélkül ismerkedhetnek meg Szabó Magdával, Hugonnai Vilmával, Kós Károllyal vagy épp Bartók Bélával.

Nekem Szabó Magda történetéhez volt szerencsém, mely bámulatosan gyönyörű lett, a csodaszép illusztrációk lényegében fogják meg az alkotói fantázia mélységeit, mely Szabó Magda életének is egy sarkköve volt. Ami pedig a történetetet illeti, tömören és lényegretörően ismerhetjük meg szeretett írónőnk útját, mely ugyanaz a viharos történet, amely a valóságban is lejátszódott, csupán a gyerekek nyelvén.

A mesehősök inspirálnak, de a közöttünk járó hősök méginkább, így ez a sorozat nagyon hamar belopta magát a szívembe! Minden gyerkőc polcán ott a helye!

Ajánlott életkor: 6+

9. María Isabel Sanchez Vegara: Coco Chanel

A tegnapi ajánlóhoz visszakanyarodva, a HVG Kiadó egy hasonló sorozatot adott ki idén Kicsikből NAGYOK cím alatt, mely könyveken keresztül színtén ismert és elismert alkotók, tudósok, írók, történelmi személyek és egyébb izgalmas életutakat ismerhetnek meg a gyermekek. Olyan fontos életrajzok vannak meséskönyvbe sűrítve, mint Teréz anya, Marie Curie, Frida Kahlo vagy David Attenborough élettörténete.

Az én polcomon a Coco Chanelről szóló könyv ékeskedik, mely gyönyőrűen írja le, hogy egyszer egy kislány nagyot álmodott, majd lépésről lépésre meg is valósította célját. Semmi sem adhat nagyobb szárnyakat, mint a valós sikertörténetek, melyek körülöttünk mennek végbe sok-sok munka árán, akár kudarcokkal szegélyezett úton.

Ajánlott életkor: 6+

10. Radnóti Miklós: Esti mosolygás

Soha nem lehet elég korán elkezdeni verseket olvasni, visszaemlékezve pedig több versikéhez fűződő gyerekkori emlékem van, mint meséhez, így igazoltan állíthatom, hogy a költészetnek óriási varázsereje van, kortól függetlenül.

Radnóti lehet a legjobb választás, ha egy kis lírát szeretnénk beépíteni a gyerekek repertoárjába, ugyanis Esti mosolygás című kötete tele van szebbnél szebb gyermekeknek szóló költeményekkel, ráadásul nem csupán gyönyörködtetés céljából kerülhet fel a könyvespolcra, hanem könnyen lehet belőle tanulni is, hiszen olyan versikék is szerepelnek a kötetben, melyek az évszakok váltakozására játszanak rá, illetve az év hónapjai is költeményekbe vannak foglalva.

Ajánlott életkor: 3+

11. Gáncs Kristóf: Lajos kutya megérkezik

Egy háziállat a gyerkőcök és az egész család életében fontos szerepet játszik, hiszen (bár szótlanul) a jelenlétével végigkíséri a hétköznapokat. Ahogyan mondani szokás: egy házikedvenc maga a fogadott családtag.

Gáncs Kristóf gyerekkori kedvencét, Lajos kutyát elevenítette meg első meséskönyvének a lapjain, akit valóban egy csupaszív kutyusként ismerhetnek meg az olvasók, aki legalább olyan fontos szerepet tölt be a család életében, akárcsak a szülők, vagy a gyerekek és minden kalandnak egyenértékű résztvevője. Ez a könyv szám szerint négy ilyen kalandot mesél el, mely részben a képzelet szüleményei, részben pedig megtörtént események.

Bájos kis kötet ez, mely egy kiskutya pajkosságával, szelídségével, ragaszkodásával és játékosságával varázsolja el a könyvet olvasó gyerkőcöket.

Ajánlott életkor: 5+

12. Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány

Egy elhagyatott, ürességtől kongó könyvtárba repít el ez a történet, amelyet különböző legendák öveznek. A legnépszerűbb az, hogy az undok könyvtáros, Morcz Aranka, tulajdonképpen egy valódi boszorka, ám ezt senki sem tudta még bizonyítani – már csak azért sem, mivel a mendemonda miatt a gyerekek nagy ívben elkerülik ezt a helyet.

Ám ahogyan telnek-múlnak az évek akad néhány bátor jelentkező, akik be mernek lépni a régi könyvtár ajtaján, hogy felderítsék: mi is a titok nyitja? Hamarosan rájönnek, hogy a közhiedelemmel ellentétben, a könyvtár egy csodálatos hely és a benne dolgozó Morcz Aranka pedig egy valóságos tündér, aki képes új és új világokba kalauzolni a hozzá betévedőket.

Ajánlott életkor: 10+

13. J. K. Rowling: Bogar Bárd meséi

Ki ne szeretne a Harry Potter varázslatos világa után (vagy éppen előtte) új kalandokba bonyolódni? Kész szerencse, hogy a hét részes, úgynevezett szeptológia után a mágikus világ atmoszféráját tovább élvezhetjük a kiegészítő köteteken keresztül.

A Bogar Bárd meséi c. kötet a sorozatban is megjelenő meséskönyv, melyből a legenda szerint a varázslók olvasnak fel kis csemtéiknek esténént. Kvázi olyan ez a kötet, mint a varázslóvilág népmesegyűjteménye, tele izgalmas, szövevényes történetekkel, legendákkal és mítoszokkal, amelyektől még a közönséges muglik lélegzete is elakad.

Ajánlott életkor: 12+

14. Roald Dahl: Matilda

Kissé elfogult vagyok Roald Dahllal kapcsolatban, mert ő elképesztően jó könyveket ír minden korosztály számára – hogy pontosabban fogalmazzak: olyan könyveket ír, amelyeket bárki élvezhet.

Matilda egy bűbájos kislány, aki előszeretettel merül el a könyvek világában, ám nagyon hamar rá kell jönnie, hogy tulajdonképpen a könyveken kívül nem is nagyon számíthat másra… Gyermeki gondolkodásmóddal ez a történet egy valóságos varázslat, ráadásul a csodáig elvezető út még helyenként humoros is. Felnőttként olvasva, ez a regény tele van maró gúnnyal és iróniával – középpontban azzal a témával, hogy mennyire is sanyarú a sorsa egy gyereknek a felnőttek rideg világában.

Ajánlott életkor: 10+

15. Kris Hirschmann: Kapcsold ki!

Nem szeretném felsorolni mindazt, hogy milyen negatív hatásokkal jár egy gyerek életében, ha túl korán ültetik le a képernyő elé, inkább beszélek egy kicsit erről a könyvről, mely csodás ötletekkel szolgál, hogy mivel kössük le egy gyerek figyelmét a képernyőn kívül.

Ismerek néhány szülőt, akik a karantén alatt összetették volna a kezeiket ezért a könyvért, mert tény és való, hogy nehéz felvenni a versenyt az online világgal, de nem lehetetlen! Kiindulásnak pedig tökéletes lehet ez a könyv és a közös ötletelés, hogy vajon melyik legyen a következő kipipálandó ötlet ezen listán, amely kereken 100 alternatív programot ajánl (akár a négy fal között), ami a képernyő helyébe léphet.

Ajánlott életkor: 6+

16. Kiki Hamilton: Tündérgyűrű

Méltatlanul keveset olvasott ez a könyv, pedig egy egészen különös világba kalauzolja el az olvasót, mégpedig az 1800-as évek Angliájába, ahol főszereplőnk Tiki, nap mint nap a túlélésért küzd. A túl hamar felnőni kényszerülő, árva utcalány zsebtolvajlásból tartja fent úgynevezett családját, ami a környéken élő árva, hajléktalan gyerekekből tevődik össze.

Társául szegődik egy Rieker nevezetű, nemesi származású utcakölyök is, akinek köszönhetően Tiki bejut a palotába és birtokába kerül egy különös gyűrű, amely a béke szövetségét jelzi az emberek és a tündérek világa között. A gyűrű eltűnésével a béke pillanatok alatt felbomlik, így a két világ harcba száll egymással és a fiatalokk feladata lesz visszaszerezni a béke zálogát.

Ajánlott életkor: 14+

17. Darren Shan: Rémségek cirkusza

Egy sorozat nyitókötete ez a regény, mely egy kalandvágyó kiskamasz életét beszéli el, aki barátaival együtt veszi a bátorságot és a szülei tudta nélkül ellátogat egy rendkívül szokatlan, tilosban járó helyre, a Cirque de Freak-be, vagyis a Rémségek cirkuszába, ahol mindenféle csodabogarat, varázslatot, fekete mágiát és tozszülötteket mutogatnak.

A kis Darrent teljesen elvarázsolja ez a világ, ugyanakkor borzongással tölti el, így rettegve, ám visszalopódzik a helyszínre, hogy barátjával együtt meglesse, hogy csak a szemük káprázott, vagy akit láttak az valóban nem volt más, mint egy vámpír…

Ajánlott életkor: 14+

18. Alison Uttley: Bölcs Bagoly története

Melyik gyerek ne szeretné az idilli erdei környezetben játszódó meséket, melyek főszereplői maguk az eredi állatok? Jelen esetben nem is akármilyen erdei vaddal állunk szemben, hanem a Bölcs Bagollyal, aki előszeretettel igazítja útba az erdő tévelygő lakóit, ám ebben a történetben mégis ő szorul segítségre, ugyanis egy természeti katasztrófa következtében szerény lakhelye romokban hever.

Ekkor lép közbe Ugri, a kis szürke nyúl, aki képtelen tétlenül nézni a történteket és az állatok együttes erővel lendülnek túl ezen a nehéz helyzeten.

Ajánlott életkor: 3+

19. Kádár Annamária: Valódi példaképek

A valódi példaképek közöttünk járnak és bármelyik mesehősnél is inspirálóbban hatnak akár a legkisebbekre is. Ez a kötet soha nem lesz aktuálisabb, ugyanis Kádár Annamária tizenhárom olyan közismert magyar személy történetét írta le, akik valami maradandót alkottak.

Minden gyerek az álmodozás képességével születik, ezért akarnak a kislányok hercegnők, a fiúk pedig délceg katonák bőrébe bújni, ám nem mindenki rugaszkodik el ennyire a valóságtól. Bizonyára sokan szeretnének mondjuk sakkmeccseket nyerni, kiállni a színpadra, vagy bunkerekben kuksolva megfigyelni a természet szépségeit. Az erre vágyó gyerekek most igazán örülhetnek hiszen a történetek között most megtalálhatják az inspiráló és követendő példát, olyan felnőttek személyében, akik gyerekként nem féltek nagyokat és merészeket álmodni.

Őszintén szólva, Kádár Annamária annyira jól meg tudta írni ezeket az életutakat, hogy bár nem feltétlenül én vagyok a célközönség, mégis megszólítottak a lelkesedéssel és élettel teli, rövidke történetek és ösztönzőleg hatottak rám.

Ajánlott életkor: 10+

20. Frank Schwieger: Zeusz és bandája

Az irodalomban aligha van szövevényesebb és izgalmasabb az ókori görög mitológiánál, ám bármennyire is kalandos az út, melyet az olümposzi istenek bejártak, be kell látnunk, hogy ezek a régi-régi történetek sokszor a felnőttek számára is nehezen befogathatóak…

Ám aggodalomra semmi ok! Zeusz és bandája most egy kiskamaszoknak szóló könyvben testesülnek meg, így senkinek sem kell kimaradnia a dionüszoszi ünnepélyekből. Frank Schwieger a gyerekek nyelvén írja meg a götög istenek legismertebb történeteit, egyenként bemutatva a heriozált ókoriakat.

Sorban haladva mutatja be az isteneket, azok legfőbb tulajdonságaikkal egyetemben, kitérve a bonyolult családi állapotukra és kapcsolatrendszerükre, majd mindenkiről olvashatunk egy rá nagyon is jellemző mitológiai történetet, amelyben az adott isten vagy épp istennő főszerepet játszik.

Nem csak az iskolában lehet majd később nagy segítség ez a könyv, de izgalmas kalandokkal halmoz el minden kíváncsi kis olvasót.

Ajánlott életkor: 12+

21. Rettig Attila: Emila bolygóközi kalandja

Rettig Attila legelső regénye egy egészen különös világba kalauzolja el az olvasókat, mégpedig a világűrbe, ahová egy véletlen folytán csöppenünk Emilával, a főhőssel egyetemben.

Az első néhány oldal olvasása közben a szívembe lopta magát Emila bájos, kalandos és érdekes története, aki az apukájával való nehézkes kapcsolat és az iskolai magas elvárások miatt menekül el kvázi egy másik univerzumba. Az utazás során Emila nem csupán az őt körülvevő világegyetemről tanul rengeteget, hanem önmagáról is, (ám az sem hanyagolható el, hogy útja során rengeteg fucsa lénnyel is találkozik, így a tanulás mellett bőven adódik lehetőség izgalmasnál izgalmasabb szituációkra is).

Bájos történet, ami tényleg szívhez szól: ha van olyan gyerkőc, aki gyakran feszeng az őt körülvevő valóság miatt, akkor mindenképpen tartson Emilával, hogy kissé kiszakadhasson a mindennapokból és egy olyan fikcióba kerüljön, ahol a főhőssel oldhatja meg a hétköznapok problémáit.

Ajánlott életkor: 10+

22. Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

23. Papp Román: A Viharlámpa Fénye

24. Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

25. J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: