Marine Sélénée: Összekapcsolt sorsok különböző végzetek

“A látó szeretet kulcsa a határok kijelölése. Amikor határokat állítasz fel, hallgatólagosan elismered, hogy az egyetlen személy, akit irányíthatsz, az te magad vagy. A határaid kijelölésével átveheted az életed feletti irányítást.”

Marine Sélénée: Összekapcsolt sorsok különböző végzetek

Marine Sélénée francia származású pszichológus, a saját útkeresésének a részeként találkozott először a családállítás névre hallgató terápiás módszerrel még pályakezdőként. Igazából kicsit rablóból pandúr eset az övé, hiszen először mint kliens ismerte meg ezt a terápiás típust, ám úgy érezte, hogy ebben leledzik a valódi hivatása, így immár több mint tíz éve dolgozik ezen a szakterületen, mint kutató, fejlesztő és aktív szakember, aki számtalan páciensét segítette már át a generációkon átívelő traumáktól való megszabadulásban.

Marine abból az indíttatásból ragadott tollat, hogy szerette volna azokkal az emberekkel is megismertetni a családállítás módszerét, akikkel nem tud személyesen, egy terápia keretén belül beszélgetni. Ám a módszer könyvön keresztül történnő megismerése csupán az első lépés ahhoz, hogy megismerjük, elfogadjuk és megszeressük a múltat és leássunk egészen a gyökereinkig – szó szerint a családfa gyökeréig.

De mi is az a családállítás?

A családállítás korán sem Marine Sélénée-vel kezdődik, egészen Bert Hellingerig kell visszanyúlnunk, aki az atyja ennek a módszernek. Ő abból az alapállításból indult ki, hogy sorsunk elválaszthatatlanul összefügg családunk sorsával és ez akaratlanul is meghatározza az egyének lelki világát, személyiségét és alapjaiban véve az egész életét.

Bert Hellingerig a családállítás módszeréhez egy hármas egységet is felállít az elmélete mellé. Az első alapegység a családba való tartozás egyenlő joga, mely bár természetesnek hangzik, mégis a leggyakrabban sérül meg. A második ilyen egység a hely törvénye, vagyis az, hogy az alapvető jogodon túl, a családban betöltött szereped és a meghatározott helyed is adott. A harmadik, egyben utolsó sarokpont a kiegyenlített viszonyok rendszere, melyekben papírforma szerint egyenlően kell eloszlania az adás és a kapás viszonyrendszerének.

Ahogy Marine Sélénée könyvének a címe is sugallja, minden családot egy közös lélek mozgat, mely minden tag személyes életében máshogyan csapódik le, másfajta interperszonális kötődésekkel, sorspárhuzamokkal.

A családállítást tulajdonképpen múltfeltárásnak is lehetne hívni, hiszen az alapja az, hogy leássunk az időrendben mögöttünk sorakozó generációk mélyére és feltárjuk azokat a tényezőket, amelyek mai napig meghatározzák a családunk és ezáltal a mi életünket. Tulajdonképpen aligha állíthatnánk azt, hogy van olyan személy, akit nem befolyásolnak a családon belüli sorstragédiák, elhallgatott részletek, kiváltképpen egy olyan országban, amely az elmúlt évszázadban jelentősen megszenvedte mindkét világháborút, majd 1956-ot és egy nem kevésbé fajsúlyos szocializmust.

A Hellinger-féle hármas egységben tehát fel kell borulnia a rendnek ahhoz, hogy családállításról, mint megküzdési mechanizmusról beszélhessünk.

Az Összekapcsolt sorsok különböző végzetek számtalan esetet tár az olvasók elé, amelyek tragikusak a maguk valójában, ám egy bizonyos olvasatban könnyen rádöbbenhetünk, hogy ez akár velünk is megtörténhetett volna vagy akár meg is történt.

Az egyik legnagyobb gát, amely áthidalásra szorul a családállítás módszere során, az a kommunikációs gát. Egy traumatizált személy, tegyük fel egy háborús veterán nehezen nyilatkozik meg a fronton szerzett tapasztalatairól, gyakorta tabusítja a témát, amely generációs feszültségeket szíthat egy családon belül, akár több évtizedes madártávlatból visszatekintve is. Ez tipikusan egy olyan szituáció, amikor közvetlen módon nem lehet a feszültséget oldani egy-két beszélgetéssel, vagy múltat feltáró kulcskérdésekkel, csupán közvetett út marad, ami járható. Időben visszafelé haladva kell feltárni annak a kérdését, hogy ezek a tabusított témák miért szülnek még jelenleg is frusztrációt egy család és ezáltal egy személy életében is. A közvetlen problémamegoldás akkor valósulhat meg, amikor a családon belüli sorspárhuzam két még élő tag között jön létre.

Marine Sélénée könyve tehát nem képes a helyére lépni egy családállítás-terápiának, ellenben jó alapkövet biztosít az autodidakta módszerelsajátításhoz, amelyen keresztül rétegenként lehámozva fejtheti fel a kedves olvasó a saját családi múltjának következményeit, hatásait és egy bizonyos réteg után, ahol megtorpanást vagy éppen meghökkenést tapasztal, akkor érdemes külső segítségen keresztül tovább folytatni ezt a már megkezdtett folyamatot egy családállításos terápia formában.

“A családállítás arra sarkall, hogy ítélkezés helyett nézzünk szembe a múltunkkal. Más szóval: ne akarjuk meghatározni, hogy mi volt a helyes és mi a helytelen, ki cselekedett helyesen és ki nem.”

Marine Sélénée: Összekapcsolt sorsok különböző végzetek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: